miercuri, 5 noiembrie 2008

RED OCTOBER

Am ,,aterizat " intr-o buna zi pe blogul lui Bogdan unde m-a atras un post despre ,,Punisher " ( un joc de impuscaturi cu laser ) si pentru ca mi s-a parut foarte atractiv, am lasat un comentariu .
Remarca lui ca mai rar gasesti fete carora sa le placa un astfel de joc , m-a facut sa imi dau seama ca mai am si alta preferinta specific masculina si anume : filmele cu submarine.
Sunt anumite lucruri pe care care le faci cateodata datorita unor persoane ,pentru ca esti nevoit sa accepti sau pentru ca vrei sa faci pe plac - de pilda am ascultat DOORS pentru ca ii placea lui J. si Julio Iglesias datorita lui A.( dar apoi i-am ascultat pentru ca mi-au placut si mie) dar stiu pe cineva care venea cu mine la concerte de muzica clasica doar pentru a fi cu mine, nicidecum ca ar fi indragit acel gen de muzica ori sunt fete care se uita la meci pentru ca n-au incotro .
Pentru preferinta mea legata de filmele cu submarine nu pot ,,invinui " insa pe nimeni .
Am incercat sa imi explic ce ma atrage la astfel de filme si in special la
,,The hunt for red october ". Si am gasit urmatoarele motive :

  • distributie spectaculoasa : Sean Connery si Alec Baldwin ,Scott Glenn
  • subiect interesant si actiune care te tine cu sufeltul la gura : Marko Ramius,comandantul submarinului sovietic Red October ,il ucide pe sfatuitorului sau politic dupa care isi arde ordinele si indreapta submarinul spre ape americane. CIA-ul crede ca Ramius a innebunit si ca planuieste sa porneasca un al treilea razboi mondial de aceea vrea sa il opreasca .Singurul care nu este de acceasi parere este Jack Ryan, un analist excentric al CIA ,si tot el este cel care se va infiltra pe submarin pentru a-si dovedi in numai 3 zile teoria conform careia Ramius incearca de fapt sa dezerteze .
  • muzica lui Basil Poledouris


Russian red army Choir - Hymn To Red October


  • Eddie ma tachina cu ideea ca imi place filmul asta pentru ca ma identific cu personajul principal prin modul in care ma comport eu la servici .Nu pot sa mint ca nu m-am vazut nitelus in persoana capitanului, ca imi place sa imi fac o imagine de ansamblu si nu ma concentrez asupra unui singur detaliu ,ca preintampin problemele , ca gasesc solutii de scapare in cazuri de urgenta, ca ma astept sa mi se urmeze instructiunile pentru ca stiu foarte bine ca sunt cele corecte si daca sunt respectate nu e cale de a gresi si ca am apucaturi de leader ( am mai spus ca mi-ar fi placut sa fiu dirijor sau regizor?)

Pana acum totul e firesc si de inteles ca un astfel de film sa fie urmarit de o fata .
Cum ramane insa cu faptul ca nu ma pot dezlipi din fata ecranului , ca ma atrag termenii tehnici -ca Red October avea un sistem de propulsie silentios si se se deplasa fara a putea fi detectat de reteaua din Atlantic , ca se vorbeste despre periscop, balize sonar , rachete nedetectabile si STRATEGII DE LUPTA :
  • Ivan Nebunu
(Seaman Jones: Conn, sonar! Crazy Ivan!
Capt. Bart Mancuso
: All stop! Quick quiet!
[the ships engines are shut down completely]
Beaumont: What's goin' on?
Seaman Jones: Russian captains sometime turn suddenly to see if anyone's behind them. We call it "Crazy Ivan." The only thing you can do is go dead. Shut everything down and make like a hole in the water.
Beaumont: So what's the catch?
Seaman Jones: The catch is, a boat this big doesn't exactly stop on a dime... and if we're too close, we'll drift right into the back of him)


  • DIRECTIA 315 - cand capitanul a intors submarinul pe directia torpilei ; facand acest lucru a micsorat timpul in care torpila se inarma .Dupa o astfel de hotarare , pe care ceilalti o considera un act de sinucidere , capitanul il intreaba cu cel mai firesc calm pe Ryan ce fel de carti a scris.




  • Torpila aruncata in apa de avionul antisubmarin, lansarea contramasurilor, sunetul sonarului cand se apropie torpila , siguranta cu care capitanul ia deciziile si inferiorul eliberat din functie pt ca nu i- a ascultat ordinele



    Acum 2 saptamani l-am revazut cu acelasi interes si emotie si nici nerabdarea surorii mele de a-mi istorisi noi peripetii ,nici vizita lui V. nu mi-au putut distrage atentia pana nu s-a terminat filmul.

    Cateva din replicile din film :

    Jeffrey Pelt: Mr. Ambassador, you have nearly a hundred naval vessels operating in the North Atlantic right now. Your aircraft has dropped enough sonar buoys so that a man could walk from Greenland to Iceland to Scotland without getting his feet wet. Now, shall we dispense with the bull?
    Ambassador Lysenko: You make your point as delicately as ever, Mr. Pelt.

    Captain Davenport: What's he going to do, sail into New York, pop the hatch, and say "Here I am"?
    Jack Ryan: It might be just that simple, yes.


    Capt. Bart Mancuso: The hard part about playing chicken is knowin' when to flinch.

    Captain Ramius: A great day comrades, we sail into history!

    Bill Steiner: Hey I think someone just shot a torpedo at us!
    Capt. Bart Mancuso: No shit, Buckwheat, now get the hell out of here!

    Jeffrey Pelt: Listen, I'm a politician which means I'm a cheat and a liar, and when I'm not kissing babies I'm stealing their lollipops. But it also means I keep my options open.

    Adm. Painter: What's his plan?
    Jack Ryan: His plan?
    Adm. Painter: Russians don't take a dump, son, without a plan.

    Capt. Bart Mancuso: Central Intelligence Agency... Now, there's a contradiction in terms.Jack Ryan: I'm not an agent, I just write books for the CIA.

    Kamarov: Stop pissing, Yuri. Give me a stopwatch and a map, and I'll fly the Alps in a plane with no windows.
    Yuri (Diving Officer): If the map is accurate enough.

    Flight Attendant: You know, if you do try and get some sleep, the flight will go a lot faster.
    Jack Ryan: I can never sleep on a plane. Turbulence.
    Flight Attendant: Pardon?
    Jack Ryan: Turbulence. Solar radiation heats the Earth's crust, warm air rises, cold air descends - turbulence. I, I don't like that.
    Flight Attendant: Oh. Well, try to get some sleep anyway.

    Captain Ramius: Re-verify our range to target... one ping only.
    Capt. Vasili Borodin: Captain, I - I - I just...
    Captain Ramius: Give me a ping, Vasili. One ping only, please.
    Capt. Vasili Borodin: Aye, Captain.

    Capt. Bart Mancuso: [after hearing Jones's findings] Have I got this straight, Jonesy? A $40 million computer tells you you're chasing an earthquake, but you don't believe, and you come up with this on your own?
    Seaman Jones: Yes, sir.
    Capt. Bart Mancuso: Including all the navigation maps?
    Seaman Jones: Sir, I-I've got all the...
    Capt. Bart Mancuso: Relax, Jonesy. You sold me.



    Un alt film cu submarine a fost ,,Valul ucigas "(Crimson Tide) cu Gene Kackman si Denzel Washington .Echipajul e prins la mijloc in confruntarea celor doi, ezitand intre loialitatea fata de capitan si dilema morala pe care o ridica tanarul secund care instiga la revolta.Comanda submarinului este preluata pe rand de catre cei doi ,fiecare fiind abitios, orgolios, crezand in justetea deciziilor sale.In momentul in care soarta omenirii atarna de un mesaj care putea declansa sau impiedica un razboi mondial, mesaj care intarzia sa apara din cauza unei defectiuni la bord iar capitanul ii acorda tanarului doar 3 minute dupa care ar fi luat decizia pe care o cinsidera potrivita, cei doi se apuca sa vorbeasca foarte calm despre caii lipitani.

Cam atat despre Anielle si filmele cu submarine. Fetelor, sariti-mi in ajutor cu un comment , ca sa nu par ciudata .
Ar mai fi o explicatie : intr-o alta viata am fost comandant pe un submarin:D.

3 comentarii:

Liz spunea...

:) Asta e un film pe care l-am vazut si eu de cateva ori... nu pot spune doar de la el ca am ceva cu filmele cu submarine dar, da, la filmul asta ma uit oricand cu placere... e clasic si e bun... nu esti o ciudata!

Anonim spunea...

Si mie imi plac filmele cu submarine, unul de care imi aduc aminte acum e Down Periscope-o comedie mai veche, dar care mie mi-a placut. Nu cred ca un anumit gen de filme se potriveste numai femeilor sau numai barbatilor, eu de exemplu ma pot uita cu acelasi interes si la o comedie romantica, la un horror sau la un film psihologic sau chiar la desene animate si filme pentru copii gen Harry Potter in functie de stare :)

Tzuca Bufnitzuca spunea...

Hehe, multumesc fetelor .Dau un ceai :D!