duminică, 16 noiembrie 2008

Sambata

Chipul meu ravasit il facuse sa se apropie de mine atunci in biserica si sa ma intrebe ,,Ai nevoie de ajutor ?Simti nevoia sa vorbesti cu cineva ?"
Pentru multi, A. poate parea un ciudat .Il stiu de aproape 8 ani dar drumurile noastre nu s-au intalnit foarte des.Abia in ultimul an am reusit sa ne apropiem si sa imi dau seama ce suflet are .Gandeste simplu si curat si nu se lasa intinat de rautati .Tovarasia lui imi face intotdeauna bine si pot vorbi cu el lucruri pe care altii nu le-ar intelege , pot plange in fata lui fara sa ma jenez si fara teama ca ar putea profita de slabiciunea mea. Anul acesta a reusit sa intre la facultatea de teologie ,si m-am bucurat mult pentru el.
............................................................................................................................

Ma uimeste cateodata grija oamenilor pentru lucrurile minore ,pentru copilarii cand de fapt sunt altele mult mai importante de rezolvat.Si asta se trage de la conceptia pe care o are fiecare asupra vietii.
De cu seara am simtit nevoia sa merg undeva sa ma linistesc si sa il regasesc pe Dumnezeu .Vezi tu, pe Dumnezeu il porti in suflet dar daca nu esti atent il poti pierde.Si apoi te simti la randu-ti pierdut.
Imi place ca A. e intotdeauna dispus sa ma insoteasca ,dar cred ca acceptul are legatura cu destinatia propusa.De data aceasta a propus el Manastirea Crasna mai ales ca stia traseul.



Dupa ce am ajuns in sat ,am lasat masina si am pornit-o la pas .Am mers agale ,ascultand povestirile lui A .Despre viata de student ,despre materiile greoaie , despre problemele pe care le intampina la muzica liturgica.
Ni se facuse foame si ne-am fi multumit chiar si cu o paine daca am fi avut de unde cumpara dar ne indepartasem de sat.



Timpul s-a scurs repede ,iar prin fata noastra ,padurea isi etala haina in diverse colorituri: acum treceam parca pe langa padurea de arama, acum peisajul eram cafeniu, apoi alta portiune avea pomi verzi-gri.
Mai faceam din cand in cand cate un popas pentru a neodihni si a admira peisajul.




De vreo cateva ori am intalnit pe drum trecatori care ne dadeau binete si am comentat impreuna cu A. faptul ca persoane pe care nu le cunosti te saluta . E ca si cum te bucuri ca intalnesti o fiinta omeneasca in mijlocul padurii si nu poti trece pe langa ea indiferent ,asa cum ai trece pe langa un pom.

Am observat in calatoriile mele la manastiri cum locurile pentru ctitorirea lor au fost alese cat mai departe de civilizatie si in unele cazuri foarte greu accesibile (sa ma amintesc de Meteora?).
Nici la Crasna nu e lesne de ajuns.Dupa testarea drumului la pas, acum stiu ca pot sa merg cu masina pana mai aproape de manastire dar la un moment dat ,,jucaria " nu iti mai este de folos.
Din locul unde lasi masina trebuie sa bati un drum serpuit, sa treci paraul Crasna ,sa urci terenul abrupt prin padure ,sa treci peste un podet iar dupa ce ai urcat scari in vre 3 randuri , gata .Esti la portile Crasnei.Iar daca nu ai antrenament, ajungi cu limba scoasa si inima batand sa iti sara din piept. (A . nu a schitat nici o urma oboseala.Nu degeaba e prof. de educatie fizica ).









Usa mica din lemn sculptat a ,,cetatii" iti da senzatia ca intrii intr-o alta lume cand o deschizi .Am avut un flash amintindu-mi o icoana pe care am reprodus-o in copilarie infatisandu-l pe Iisus Hristos la poarta Raiului.
Am pasit usor in curte .Un mic satuc se dezvaluie privirii :Biserica veche, paraclisul ,chiliile calugarilor, plante si flori, toate randuite cu grija .Aici esti intampinat sau saluti cu ,,Domne ajuta !"



.................................................................................................................................

Nu era nici ora 6 cand am iesit din paraclis iar totul fusese inghitit de intuneric.Calugarii ne-au oferit gazduire si ar fi fost frumos sa ramanem si la slujba de seara dar am refuzat politicos ,promitandu-ne (le ) ca o sa revenim si am ales sa plecam la casele noastre .
Curaj ? Inconstienta?Din amandoua cate un pic dar mai mult credinta ca Cel de Sus ne va calauzi pasii .Nu imi mai era foame .Uitasem de mancare dupa ce primisem hrana spirituala.

Am parasit manastirea Crasna si am pornit sa strabatem padurea .
Numai luna si stelele incercau sa ne lumineze cararea si de-abia vedeam pe unde calcam.De vreo cateva ori era sa-mi scrantesc glezna.Cativa caini s-au repezit latrand dar A. a stat calm.Recunoscuse cainele manastirii si stia ca nu o sa ne faca rau ( sau cel putin asa m-a linistit pe mine) .

,,Chiar de-ar fi sa umblu prin valea umbrei morţii, nu mă tem de nici un rău, căci Tu eşti cu mine" imi spuneam in gand .Si nu mi-a mai fost teama .

Drumul mi s-a parut mai lung decat la dus. Doua femei au trecut pe langa noi indreptandu-se catre manastire pentru slujba de seara.Apoi o alta pereche. Il tineam pe A. de brat si incercam sa disting pe unde calc.Un catel alb ne-a insotit tot drumul dar cateodata se pierdea in intunericul serii si nu ii mai puteam deslusi silueta.A .era preocupat sa imi spuna povestea celor 7 tineri din Efes si nu a vazut steaua cazatoarea care brazdase cerul.Mi-am pus o dorinta .Poate o sa se indeplineasca.

Ajunsi in sat i-am multumit bunului Dumnezeu ca ne-a purtat de grija.Dupa ce am atarnat in parbriz iconita pe care A. o cumparase pentru mine (si eu care glumisem intrebandu-l de ce isi cumpara una pentru ca el nu are masina ?),ne-am pregatit sa ne intoarcem acasa .Pe mine ma astepta la casuta de la tara o surpriza placuta.
Am mers incet pentru ca era ceata ,cu muzica in surdina ,abia schimband cateva cuvinte.
Obositi dupa atata efort dar cu sufletul usurat si mai curat in fata lui Dumnezeu dupa spovedanie, ne intorceam sa tinem piept ispitelor ..

8 comentarii:

justina spunea...

Sa-ti fie de folos spovendania, Anielle! E-adevarat ca dupa spovedanie te simti mai curat, mai simplu, mai...Copil ! :) Si nu asa ne vrea Dumnezeu?! Ce ne facem insa ca, dupa manastire, revenim in haosul care ne inconjoara...cum avem grija de sufletul nostru, cum il pazim? Cu ce-l hranim? Cred ca ce spui e-adevarat: ‘’ pe Dumnezeu il porti in suflet dar daca nu esti atent il poti pierde. Si apoi te simti la randu-ti pierdut.’’ Cred, de fapt, ca asta ni se intampla noua, aproape tuturor celor care spunem ca suntem credinciosi; credinta n-ar trebui sa se piarda niciodata, dar noi suntem exact ca omuletul postat de tine acum citeva zile, care se ruga la Dumnezeu sa-i mai scurteze crucea ca n-o putea duce si cind i-a scurtat-o, a aflat singur ca ea era singura salvare catre ceva mai bun…sau catre urmatorul obstacol…cine stie, care o fi adevarul? Cred insa in parabola asta a crucii, pentru ca e testata pe pielea mea, orice cumpana avuta m-a intarit, mi-a dat incredere ca Dumnezeu e-n mine si ca asteapta doar sa-mi amintesc ca-i acolo! Evident ca am momente de cadere, dar revin, si revenirea e intotdeauna mai spectaculoasa decit ultima cadere! Si stii de ce? Pentru ca sunt sigura ca ''valea umbrei mortii'' e de fapt, in mintea mea si ea, mintea, nu-I da voie sufletului meu sa-si aminteasca de Dumnezeu, mintea ne joaca feste, ea produce bariere, ea nu ne lasa sa fim copiii puri pe care Dumnezeu i-a creat !
Stii de ce a facut Iisus minuni in numele Tatalui lui? Pentru ca Lui nu i-a trecut NICIODATA prin cap ca ar putea sa nu le faca, ca fiu al lui Dumnezeu! Asta da, copil recunoscator!
Isus ne-a lasat ca testament un exercitiu greu de executat, dar incredibil de frumos si suna cam asa:’’ Indrazniti, eu am cucerit Lumea!’’
...si nu uita ca lui Dumnezeu ii place sa se plimbe in manastirea din sufletul tau!

PS …sper ca m-ai inteles, m-am emotionat si nu stiu cit am reusit sa transmit…dar e din suflet , si sigur va ajunge la al tau! :)

Laura spunea...

Mi-ai amintit de cum mergem noi in liceu, o mana de copilandrii prin padure pana la manastirea de lemn din varful dealului de la Feredeu. Trebuia sa iesim din oras, sa mergem cu trenul, sa strabatem satul la picior, sa urcam dealul, sa poposim pe iarba, sa vorbim, sa ne ajutam, sa rezolvam harte... toate se rezolvau pana sus. La vale veneam mult mai usor(i)... :)

Tzuca Bufnitzuca spunea...

Draga Justina,

Te-am anuntat inca de la inceput ca am raul ( ca sa nu zic prostul) obicei de a raspunde cam greu comentariilor. Asta nu pentru ca nu dau atentie celor care viziteaza blogul meu si au un cuvant de spus , ci din lipsa timpului. De multe ori raspund foarte repede unor comentarii al caror subiect este mult mai lejer dar unele au nevoie de mai mult ragaz, pentru a reusi sa exprimi clar ceea ce gandesti .Iar subiectele la care nu am raspuns pana acum in discutia cu tine sunt unele speciale: persoana potrivita (sufletul pereche ) ) si credinta in Dumnezeu.

E pacat ca scriu despre ce mi se intampla mie sau ce gandesc iar cand cineva are pareri asemanatoare sau vrea sa comentam nu am timp sa raspund. In plus ,mi-a fost intotdeauna mult mai simplu sa ma exprim verbal ,face to face decat in scris . Dar in fine, nu avem alta varianta asa ca trebuie sa ma multumesc cu aceasta cale de comunicare si voi incerca pe viitor sa nu mai intarzii asa mult.

In primul rand as vrea sa iti doresc si eu mult success in proiectul pe care ne-ai spus ca l-ai inceput. Poate o sa ne si dezvalui intr-o zi despre ce e vorba sau macar sa ne spui din cand in cand daca merge bine.
M-ai cam ,,speriat “ un pic cand mi-ai spus ca prietenii te striga Justinian ..Am adaugat pasiunea pentru muzica clasica si pentru literatura ,locatia Bucuresti iar daca imi spui ca din cand in cand mai si pictezi devine totul ciudat rau :D.

Sa stii ca blogul creaza dependenta .Dar nu o sa te faca sa stai numai in casa ci o sa te atraga in orice parte ai fi : la servici , in vacanta , la munte…oriunde. Asta pentru ca e parte din tine si te face sa te simti acasa. Si daca nu ai obiceiul sa stai pe-acasa, o sa ai posibilitatea de a aduce ,,casa “ cu tine ,sa-ti fie aproape .Daca insa nu ai in plan in viitorul apropiat sa iti faci blog , poti veni la orice ora in ,,gradina " mea (la un moment dat ,Spera se numea ,,chirias” al blogului meu , iar eu i-am spus ca poate ,,sta “ pe perioada nedeterminata :) ).
Te simt o persoana energica ,ambitioasa, dornica de a cunoaste , a citi , a cauta si lucrul asta e benefic pentru mine ( chiar daca prezenta ta e numai virtuala ) .
M-ai indemnat sa-mi spun parerea despre sufletul pereche, asa cum este el in viziunea mea. O sa incerc sa scriu cand o sa fiu mai linistita pentru ca dupa cum am mai spus,e un subiect destul de delicat.

Am ajuns acum la ultimul tau comentariu .Cand l-am citit mi-au dat lacrimile.Ma bucur mult cand gasesc pe cineva care crede in Dumnezeu si gandeste in acest mod. Daca am gandi toti asa (si am si pune in practica) ,ne-am intelege mai bine unii pe altii si nu ne-am mai face atata rau .Iar cand am intampina o problema ,n-am mai fi atat de nefericiti.
Intr-adevar ,te simti mai bine dupa spovedanie, pleci cu sufletul impacat si esti mai increzator .Simti ca acceptand ca esti pacatos si marturisind Il primesti din nou pe Dumnezeu in suflet si nu mai ai de ce sa te temi .
,,If God is with us , who can be against us “?

Ma gandeam odata la calugari si calugarite .A fost alegerea lor sa Il urmeze in acest mod pe Domnul ,renuntand la multe din cele lumesti si merita tot respectul .Noi nu putem fi ca ei . Dar cred ca si stradania noastra e mult apreciata de Dumnezeu , caci noi stand tot timpul in haosul asta ,impresurati din toate partile de ispite, incercam sa le infruntam si sa le tinem departe.Si nu numai ceea ce facem pentru sufletul nostru e important ,ci ceea ce facem pentru cei din jur , pentru semenii nostri ,ajutandu-I nu numai material ci si moral .Iar bucuria este mai mare cand si ei ajung sa inteleaga si sa gandeasca la fel ,primindu-L la randu-le in suflet pe Dumnezeu .

Toti facem greseli si toti ratacim de multe ori dar Dumnezeu e Tata bun si rabdator si ne primeste inapoi . Dar nu trebuie sa intelegem ca putem gresi deliberat avand convingerea ca vom fi apoi iertati .
Frumos ai spus : ,, lui Dumnezeu ii place sa se plimbe in manastirea din sufletul tau! “ .Data viitoare cand sunt pe cale de a ma ,,murdari “ poate o sa ma gandesc ca Dumnezeu va fi trist sa vada toate acele rautati cand va voi sa se plimbe prin sufletul meu . Si poate nu o sa le mai fac . Sau daca le-am facut , fara voie ,sa ma ingrijesc sa sa-mi curatesc sufletul .

Multumesc, Justina.

justina spunea...

E ceva in aer, iti spun eu!! La ora 17.00 m-am uitat la ceas si m-am gandit sa intru pe blogul tau, caci, te-am ''vazut'' disparuta de ceva timp...si vroiam sa verific...iar tu ai postat la 17:02 ! !!
S-o luam pe rind: prietenii(vechi) imi spun Justinian, stau in Bucuresti de 15 ani, sunt constanteanca, ''pictez'' in sensul ca toate gandurile mele se transforma in imagini... :)
Nu stiu ce s-a intamplat cu tine, care este motivul gandurilor tale ''gri'', dar, un om care merge la manastire pentru a cauta si a afla ceva, are sigur ceva pe suflet...asa e la mine si presupun ca la majoritatea. Fiecare are un drum, ales dinainte sa ne nastem si cu siguranta, ales tot de noi, functie ce vrea sufletul sa experimenteze in viata asta...nu stiu ce suferinte are sufletul tau acum, dar stiu ca SIGUR, momentele de cadere, cum am mai spus, sunt cele care ne ''curata'' sufleteste...Fericiti sunt cei care in astfel de momente se ''trezesc''...altii, nu inteleg de ce le vin incercarile astea si bajbaie in continuare...asa mi s-a intamplat mie...pentru mine, Cautarea a inceput acum multi ani si, SPER, ca anul asta, desi cel mai urit an din ultimii 10, m-a ajutat sa inteleg ce anume imi lipsea...Of,as vrea sa spun atit de multe si ma cam limiteaza blogul...si eu ma exprim mai bine verbal ! Poate ne-om vedea intr-o zi! cine stie...eu am mai avut treaba prin Ploiesti... :)
Pe f.f. scurt: nu te lasa, nu esti NICIODATA singura, existe niste entitati care abia asteapta sa te ajute, trebuie doar sa-ti doresti ajutorul lor! esti fata desteapta si sensibila, din cit te-am citit, vei intelege imediat ce-ti spun... si, mai am o intrebare penrtu tine: daca te afli in desert si nu vezi nici urma de biserica sau manastire, ce faci, nu te rogi la Dumnezeu? :)
Cat despre sufletul pereche...si aici sunt multe de spus...e posibil sa nu fie neaparat un barbat...daca, in schimb, vorbesti despre jumatatea ta,invata sa vibreazi la acelasi nivel cu acea fiinta (chiar daca nu-l cunosti, inca !)si, indiferent unde este, te va gasi...daca ai pe cineva langa tine si nu vibrati la fel, uita-l, nu e al tau si blochezi langa tine si destinul altor persoane...iar numarul lor creste exponential...intelegi ce spun, nu? abia atunci cind vom reusi sa intelegem toti cit de cit aceste reguli simple, ni se vor mai lumina si vietile...pina atunci, orbecaim, din pacate...si nu Dumnezeu e cel raspunzator, noi suntem...el deja ne-a dat liber arbitru, alta treba nu mai are decit sa vada si el ULUIT, cum ne-o ''facem'' singuri!!!!
daca-mi dai adresa de e-mail, o sa-ti trimit sa citesti niste chestii frumoase...sunt sigura ca la tine vor fi ''primite''!!!
te pup! :)

Tzuca Bufnitzuca spunea...

Laura,frumoase amintiri ai .Ale mele(cele din timpul liceului ) se invart prin ,,curtea scolii " :d.

Tzuca Bufnitzuca spunea...

Justina,
Avem multe sa ne spunem noi . Nu ezita sa ma anunti cand ajungi prin Ploiesti .Poate avem timp sa iesim la o cafea.

Ai mare dreptate cand intrebi : ce te faci daca esti in desert si nu vezi nici urma de biserica ,nu te rogi la Dumnezeu ?Binenteles ca ma rog.
Am ales sa merg dar sambata la manastire din mai multe motive: sa ma debarasez pentru juma' de zi de agitatia din oras, sa fac o plimbare in natura, sa vad Crasna pentru ca nu mai fusesem niciodata si nu in ultimul rand ,sa ma rog Domnului. De seara am simtit ca vreau sa fac lucrul asta si sambata am luat hotararea de a merge la Crasna.
Stiu ca te poti ruga oriunde si oricand dar Iisus Hristos ne-a lasat Biserica unde sa ne strangem si sa ne rugam. Iar cateodata problemele sunt atat de mari (sau le amplifici tu in minte ) incat nu mai poti razbate singur.Chiar si efortul de a merge la biserica ti se pare cateodata prea mare si renunti ,promitandu-ti ca te duci alta data . Si uite asa , zilele trec si te ,,scalzi "in ceata.

Poti rezolva singur probleme, pentru unele poti cere ajutorul cuiva, dar sunt altele la care numai Dumnezeu te poate ajuta.

Nu sunt firea care sa se ingrijoreze de orice obstacol aparut, cred ca orice situatie dificila poate lua o alta intorsatura daca te rogi si iti doresti cu adevarat insa ceea ce ma macina pe mine nu se putea rezolva atat de usor si repede.Inca nu stiu daca exista rezolvare .Voi vedea pe viitor.

Apoi faptul ca am suferit o mare pierdere anul acesta a lasat urme adanci in sufletul meu ,chiar daca am acceptat atunci situatia .E greu sa pierzi o fiinta iubita si sa iti continui drumul fara ea,toata viata .

Dar ma bucur ca am in preajma prieteni care imi sunt alaturi si ca mai descopar si altii :).

Adresa mea de mail este arthurm17@yahoo.com

P.S. N-am mai comentat nimic in legatura cu persoana potrivita .Sunt multe de spus. Vineri cand am plecat de la servici ,ma gandeam la ce ai scris -ca trebuie sa vibrezi la acelasi nivel cu aceea persoana - Am zambit .Cel putin la capitolul asta cred (si sper ) ca nu mai am nevoie sa caut .

Pupici.

Mihaella Gheorghiu spunea...

Iisus a spus"acolo unde se strange un grup de persoane si se roaga sunt si EU".
La biserica pelerinului ai fost?eu ma simt foarte bine acolo,iar preotul imi place foarte mult.poate iti va placea si tie!

Tzuca Bufnitzuca spunea...

Mihaella, nu am fost dar o sa incerc sa ajung.