vineri, 26 decembrie 2008

Ultima din an (III)

A trecut o saptamana de la un eveniment despre care am vrut sa scriu ,dar ,ca mai tot romanul am fost prinsa de sarbatoarea Craciunului .Merita dar sa pastrez cateva impresii de la concertul de sarbatori al Filarmonicii ,,Paul Constantinescu " din Ploiesti.

Mai intai am primit colindatorii .Corala Divertimento a Liceului de Arta din Ploiesti -dirijor Amalia Secretianu - care a aparut din sala ,iesind din tiparele corurilor aranjate la patru ace si protapite pe scena.Erau primii mei colindatori pe care n-am putut sa ii rasplatesc decat cu aplauze.
Apoi a fost randul orchestrei si trebuie sa recunosc ca dupa ce am verificat programul m-am intrebat ce legatura au multe dintre compozitii cu sarbatorile de iarna si abia dupa ce le-am ascultat , mi-am dat seama ca a fost o idee excelenta , a inserarii unor piese cunoscute si melodioase pentru obtinerea efectului dorit.

In program:

A.Arlen -Over the rainbow
J.Revaux - My way
Di Capua - O sole mio - canzoneta
P.Mascagni - Intermezzo
Ivanovici -Grigoriu - Valurile Dunarii - arie de soprana
E.Garner - Misty
G.Dinicu - Hora martisorului
Sousa -Semper fidelis march
H.Mancini - Pantera roz
J.Hayes -Granada - canzoneta
J.Strauss -Vals ,,Imperial"
L.Bernstein - I feel preety -arie de soprana
J.Strauss - Polka sampaniei
Verdi - Traviata -Brindisi -duet
Dan Buciu - Sarbatori de iarna
R.Rodgers -Sunetul muzicii
J.Strauss -Radetzky marsch

Te astepti ca atunci cand o orchestra e dirijata de un domn de peste 70 ani (amanunt aflat tot din program ) ,totul sa fie foarte riguros ,serios,cuminte.
Da de unde ? Dl dirijor Ilarion Ionescu - Galati gandindu-se ca sarbatorim, ne-a transmis si noua aceasta stare , indemnandu-ne sa aplaudam in timpul pieselor, inchinand in cinstea noastra o cupa de sampanie si servindu-i si pe spectatorii din primele randuri .
Soprana Valentina Margaras ne-a binedispus cu ,,I feel preety " iar tenorul Mihai Irimia a avut succes la public cu ,,Granada " si a fost chemat pe scena pentru un bis.
Apoi dirijorul i-a ,,furat " vioara unui instrumentist si a inceput sa interpreteze impreuna cu ei.Ati mai vazut orchestra condusa de un violonist sau un dirijor care paraseste scena in timp ce orchestra canta ,urmarind-o de la distanta ?Ori trompetist cu caciula de mos si nas de clovn?

La final , Anul 2009 , un copilandru in costum traditional ne-a urat ,,concerte bune in aceasta stagiune , viata lunga ,sanatate si un trai mai linistit ".

Asemeni doresc si eu Filarmonicii ,,Paul Constantinescu " .

Sarbatori de iarna - Suita simfonica ,Compozitor -Dan Buciu


5 comentarii:

Anonim spunea...

Intrarea corului din sala spre scena intr-o tinuta obisnuita se practica de ani de zile.Ineditul a disparut pt.spectatorii cu "experienta".
Solista nu merita nici o apreciere, iar tenorul a reluat Granada ca urmare a unei greseli grosolane la prima interpretare.Deci " bisul" nu este urmarea unui succes.
Concluzia : eticheta mediocritatii poate apartine atat artistilor, cat si spectatorilor.
Jignesti adevaratele valori artistice si pe melomanii veritabili.
Un sfat : consulta-te cu un specialist si invata.

Anonim spunea...

Multumesc pentru prezentarea spectacolului Anielle, din pacate eu n-am putut veni. Oricum daca as fi venit nu as fi facut parte dintre spectatorii cu "experienta"-cum spun unii-dar cu siguranta m-as fi bucurat de concert.
P.S. oare "melomanii veritabili" nu jignesc atunci cand pun eticheta mediocritatii atat artistilor, cat si spectatorilor???

Tzuca Bufnitzuca spunea...

@ Anette ,ti-ar fi placut concertul :).

Tzuca Bufnitzuca spunea...

Pentru anonim :

Anul trecut la concertul de sarbatori dirijat de Stanislav Ushev nu a fost nici un cor iar probabil in alti ani cand s-a procedat la fel am lipsit de nu-mi amintesc acest detaliu. Imi place sa cred ca filarmonica vrea sa-i surpinda intr-un mod placut si sa-i bucure deopotriva pe cei care ii calca pragul de multi ani cat si pe noii veniti .Daca a pastrat acest obicei pe mine m-a bucurat si probabil ca organizatorii s-au gandit ca an de an mai sunt persoane noi care vor fi ,,miscate “ .Pe de alta parte insa ar trebui sa ii aiba in vedere pe cei cu ,,experienta “ si sa aduca pentru ei ceva nou pentru a nu intra pe poteca monotoniei .

M-am referit strict la melodicitatea piesei ,,I feel preety “ atunci cand am spus ca soprana ne-a binedispus (mea culpa ca n-am si precizat acest lucru ) .
Vocea tenorului insa a placut publicului iar greseala nu a fost sesizata de multi si asta s-a vazut /simtit din faptul ca publicul a izbucnit in aplauze si l-a aplaudat indelung inainte de a fi chemat de dirijor pentru ceea ce noi am luat drept un bis.

Insa ,daca ,, soprana nu merita nici o apreciere “ iar tenorul e capabil de o greseala ,,grosolana “ ,atunci ar trebui sa ma simt eu jignita ca spectator ca filarmonica a invitat astfel de persoane fara valoare artistica pentru marele concert de sarbatori .

Acesta este un blog pe care imi pastrez eu impresiile si sunt libera sa spun ce am vazut si simtit, si redau situatiile sau starile ce mi se transmit dupa cum le percep eu.Nu este un blog de educatie muzicala si nu am responsabilitatea relatarii prin prisma unui critic de specialitate.

A fost un concert de sfarsit de an care per ansamblu mi-a placut . Si chiar mi-as dori sa aflu si parerea unor specialisti ; si chiar mi-as dori sa invat mai multe despre muzica. Cat traim invatam. Dar daca asta inseamna ca apoi o sa stau sa despic firul in patru si sa fiu atenta la orice detaliu , atunci prefer sa ma pot bucura de muzica in felul meu mediocru .

Accept discutiile in contradictoriu atata timp cat opiniile sunt argumentate .Altfel nu raman decat simple pareri personale ( ca si ale mele de altfel ) .Si sunt sigura ca daca se vrea , se poate gasi un mod de comunicare mai putin malitios intre un spectator mediocru si un meloman veritabil.
Numai bine !

Anonim spunea...

UN BLOG ESTE O" TARABA " CU PARERI PERSONALE + FEED-BACK-UL CELOR CARE TE VIZIONEAZA + DIVERSE TEXTE, IMAGINI COPIATE.INTIMITATEA SE PIERDE SI TE SUPUI JUDECATII TUTUROR.CAND CREZI IN ADEVAR SI IL EXPRIMI NU POTI FI ACUZAT DE MALITIOZITATE, CHIAR DACA ACESTA SUPARA.PENTRU O PERSOANA CARE SE LAUDA IN 2007 CA ARE 12 ANI DE SPECTACOLE LA FILARMONICA SI REVENDICA UN PREMIU PT. LONGEVITATE , NU AI DAT SI DOVADA UNOR ACUMULARI.ARMONIA SUNETELOR INDUCE " trairi" SI NECUVANTATOARELOR. OAMENII POT EMITE INSA SI JUDECATI.
EU APARTIN SCENEI SI ATUNCI CAND MA INCLIN SPECTATORILOR AS DORI CA EI SA STIE CE APLAUDA. SUNTEM EGALI INDIFERENT DE CALITATEA PRESTARII ? AS VREA SA CRED CA NU.