vineri, 3 octombrie 2008

E din nou filarmonica joia

Mult asteptata stagiune a Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiesti s-a deschis aseara , 2 octombrie.
Cum am ajuns eu la concert ? Scapat de la ultima restanta (asta sa-mi fie invatatura de minte si sa ma duc la examene odata cu ceilalti colegi, nu singura ca o speriata) , alergat in ultimele 15 minute, prins bilete de la o doamna profesoara(la pret de elev) ,gasit unul dintre ultimele scaune si relaxat.Nu aveti un deja-vu ?



O sala mare plina ochi ,majoritatea tineri dotati cu telefoane mobile ce luceau ca niste niste licurici cand luminile s-au stins , o scena frumos decorata , o orchestra cu cei mai multi dintre ,,veterani" dar si cativa instrumentisti noi si violonistul Gabriel Croitoru cu care suntem deja familiarizati .
Vestea care m-a intristat aseara a fost ca renovarea filarmonicii o sa dureze vreo 2 ani iar spectacolele vor avea loc tot la Casa de Cultura a Sindicatelor unde sunetul nu se aude grozav. Si-apoi , s-a reusit sa se umple o sala la deschidere dar nu se va intampla asta de fiecare data .

In programul de aseara :

  • Ceaikovski - Concertul in Re major ,pentru vioara si orchestra ,op 35

- Allegro moderato




Ascultati cum se tanguie vioara , spunandu-si povestea
(Canzonetta -Andante)






  • Richard Strauss - Till Eulenspiegel



Poem simfonic ce reda poznele unui personaj de legenda din Germania. În legenda, el este prezentat ca un sarlatan care a jucat farse contemporanilor lui ,expunandu-le viciile ,lacomia ,prostia ,ipocrizia.Deşi meşteşugari sunt prezentati ca principalele victime ale festelor,nici nobilimea si nici Papa nu sunt scutiti de acestea.
Cele doua instrumente care il reprezinta pe eroul Till sunt de corn si clarinet.Cornul are un ritm saltaret iar clarintul denota viclenie si linguseala ,sugerand un sarlatan care face ceea ce face cel mai bine.
Poemul se deschide cu un ,, a fost odata ca niciodata " printr-un solo de corn ce izbucneste in doua repetari ale aceleiasi teme ale lui Till. Aceasta este preluata de restul orchestrei intr-o forma Rondo si sectiunea se incheie cu tutti repetand cele doua note.Se aude apoi clarinetul sugerand rasul lui Till in timp ce-si pregateste urmatoarea festa. Urmeaza u pasaj in care il vedem pe Till la tara , calarind pe-un cal in piata ,ravasind marfurile, inghiontind in gluma un preot, flirtand si urmarind tinere ( tema dragostei e data de un solo vioara ) ,luand in zeflemea pe cei invatati.
Muzica sugerand plimbarea pe cal se intoarce din nou, impreuna cu prima tema sustinuta de toata orchestra cand, situatiase schimba intr-un mod brusc intr-un mars funeral.Till este capturat de autoritati si condamnat la spanzuratoare pentru blasfemie .El incearca prin lingusiri si glume sa iasa din aceasta situatie disperata. Din nefericire , acestea nu au nici un efect asupra calaului de piatra, care trage maneta. Clarinetul jeleste intr-o forma denaturata a primei teme, semnificand urletul lui de moarte ,si un pizzicato de coarde reprezinta insasi spanzurarea si leganarea corpului inainte si inapoi , mai repede si apoi din ce in ce mai usor pana cand se opreste.
Dupa un moment de reculegere , de-o data , tema ,, a fost odata ca niciodata " , auzita la inceput se intoarce , sugerand ca asemenea erou nu poate fi niciodata distrus , iar poemul se termina cu o ultima gluma muzicala.
(traducere chinuita dupa wikinpedia )



  • Maurice Ravel - BOLERO
Pe cand era in vacanta la St Jean de Luz , Ravel s-a dus catre pian si i-a cantat cu un singur deget o melodie prietenului sau Gustave Samazeuih, intrebandu-l : ,,Nu crezi ca aceasta tema are o insistenta de calitate ? Am sa incerc sa o repet de mai multe ori fara s-o dezvolt , crescand treptat orchestra cat voi putea de bine".
Piesa s-a numit initial Fandango dar titlul a fost schimbat apoi in Bolero.

(wikinpedia)

1 comentarii:

Mihaella Gheorghiu spunea...

Bolero...cum poate sa ramana in memoria unui copil de cativa anisori intr-o vreme in care nu prea aveai de unde face rost si mai ales,greu de spus"caut....".era prin anii 80.cand am reascultat-o a fost o binecuvantare.