vineri, 2 mai 2008

Calatoria mea de suflet-Ziua 1

O asteptasem cu nerabdare si iata ca sosise si momentul sa pornim la drum.Adunarea se daduse la 4.30 dimineata si chiar daca am intarziat ni se pastrasera locuri in fata de unde am putut urmari tot traseul .

Ne-am inceput dimineata cantand cu totii ,,Hristos a inviat " apoi ascultand parti din slujba de Inviere. Pe masura ce ne apropiam de o manastire , parintele facea o scurta prezentare a ei , dandu-ne cateva detalii despre ceea ce urma sa vedem .

Dupa cateva incidente pe care o sa le redau ,am facut primul popas la

Ctitorie a domnitorului Alexandru cel Bun 1407 .Are 5 incaperi ; in camera mortuara se odihnesc Alexandru Cel Bun si sotia sa si doi copii ai lui Stefan cel Mare .

Aici se gaseste o icoana facatoare de minuni infatisand pe Sfanta Ana cu prunca Maria in brate . Icoana a fost facuta de un om de 85 ani in Israel si a fost donata manastirii de catre imparatul Bizantului Manuel Paleologul.Am vizitat un muzeu de arta veche bisericeasca in care se afla obiecte de cult.Pictura murala de valoare se pastreaza la paraclis( sec XVI).
















Pe temeliile unei ctitorii a lui Ieremia Movila de dupa 1580, monahia Olimpiada statorniceste manastire intre 1781-1785.Biserica mare , inaltata intre 1808-1812 imbina traditia constructiilor moldovenesti cu trasaturile neoclasicismului epocii.







Pictura interioara este realizata de Nicolae Grigorescu iar perdelele din fata altarului dau incaperii un aer de puritate .Mi-a placut mult aceasta manastire .
Are o biblioteca impresionanta (15 000 volume) iar aici functioneaza si un seminar teologic pentru maici si fete laice.







Ctitorie a lui Stefan Cel Mare 1497.Pictura originala s-a pastrat in altar , naos si camera mormintelor.Are o biblioteca de 18 000 volume; aici a functionat si o scoala de caligrafi si miniaturisti( Gavril Uric fugureaza cu un manuscris de exceptie 1429 ,la biblioteca Bodleyana din Oxford).In interior se afla o icoana a Maici Domnului facatoare de minuni , donata de Alexandru Cel Bun.


Ctitorie a lui Nestor Ureche,1602.



Aici odihneste parintele Cleopa decedat in 1998. Interiorul mi-a parut luminos , pictura este realizata in culori vii .








Am fost gazduiti la aceasta manastire .

0 comentarii: