vineri, 11 decembrie 2009

Decembrie



Am văzut de curând "The final cut (Memorie finală) dar nu regret că am prididit atât şi nu din cauza subiectului cam trist ci pentru că mi-a părut slăbuţ rău. Pe scurt tema filmului: un implant îţi înregistrează toată viaţa prin ochii tăi iar când mori, filmul vietii tale este transformat într-un „memorial”, o peliculă care va fi proiectată cu ocazia înmormântării.

M-am întrebat dacă mi-aş fi dorit aşa ceva. Ar fi nevoie de procesat vreo 600000 ore filmate-pentru cei 70 ani pe care o să-i trăiesc. Însă n-ai fi mai incitat să ştii ce gândeam într-un anumit moment? Derulând filmul vieţii mele la momentul dorit, să poţi afla misterul de dincolo de chipul meu sau al scenei înfăţişate?

Cam asta cred că face de fapt ,,grădina" mea, care respiră în paralel cu mine de prin 2007 , interval care poate fi străbătut în vreo două ore. Doi ani şi jumătate tumultoşi, comprimaţi in două ore. Prin metoda de trei simplă aflii că viaţa mea ar putea fi citită in 70 ore. Cu condiţia ca eu să mă rezum la esenţă, la ce consider important şi binenţeles să fiu sinceră cu mine în scrierile mele. Iar când nu pot sau nu ştiu să îmi redau starea, să o pot îmbrăca în haina metaforei ori să apelez la muzica şi poezia potrivită.

Stop cadru pe o zi de-a mea din decembrie. Dacă ai privi câteva imagini prin ochii mei ce ţi-ar spune? Ai vedea la fel ca mine trandafirii rosse aduşi mai aproape doar ca să-i privesc cum se deschid rotund ca nişte bujori transformându-se într-un imprimeu vintage ce dă încăperii un aer de căldură şi calmitate? Te-ai simţi pironit de privirea lui Puric de pe copertă, dezamăgit parcă de ultimele scenarii care-mi răpesc din preţiosul timp? Ai simţi mirosul de mandarine şi dorinţa mea de linişte? Ai ştii ce gândesc eu când primesc un mesaj jignitor sau îmi găsesc maşina lovită? Ţi-ai imagina că deşi mi-ar sta în putere să fac rău, nu vreau să-l fac? Te-ai gândi ca eu mă rog pentru tine când eşti pierdut?

Îmi plăcea o scenă din filmul ,,Ce-şi doresc femeile"când Mel Gibson se întoarce în birou şi vrea să audă ce gândesc asistentele lui dar nu aude nimic pentru că ele erau de partea lui şi nu îl urau. Ştii ce înseamnă să te autoeduci şi să ajungi la un stadiu în care nu numai să nu faci rău altor persoane, dar nici măcar să nu le gandeşti de rău ?
Ar putea filmul meu să îţi transmită doar prin imagini că eu nu vreau să ţin cu dinţii de porniri duşmănoase, de aceea îmi simt inima uşurată, nu încovoiată sub povara gândurilor haine şi a răzbunării? Că tocmai asta îmi dă putere să merg înainte pentru că este calea care nu are cum să dea greş. Este modul în care eu am ales să trăiesc pe când tu te zbaţi în mocirla propriilor demoni şi a concepţiilor pervertite, năpădit de tristeţe, orbit de furie şi fapte nesăbuite.

N-ai avea de unde să ştii. De aceea ţi le destăinui eu aici. And...cut!
Încă o săptămână până la concediu.

9 comentarii:

delaskela spunea...

a face sau a gindi raul e in puterea noastra, initial, doar ca pina la urma noi ajungem sub puterea raullui pe care l gindim sau facem..pretul e foarte amar...e bine cum vezi lucrurile, calm, tolerant, iertator... e foarte trist sa vezi pe cineva asa, in mocirla propriilor demoni, subjugat...

https://incertitudini2008.blogspot.com spunea...

"Stop cadru pe o zi de-a mea din decembrie. Dacă ai privi câteva imagini prin ochii mei ce ţi-ar spune? Ai vedea la fel ca mine trandafirii rosse aduşi mai aproape doar ca să-i privesc cum se deschid rotund ca nişte bujori transformându-se într-un imprimeu vintage ce dă încăperii un aer de căldură şi calmitate? Te-ai simţi pironit de privirea lui Puric de pe copertă, dezamăgit parcă de ultimele scenarii care-mi răpesc din preţiosul timp? Ai simţi mirosul de mandarine şi dorinţa mea de linişte? Ai ştii ce gândesc eu când primesc un mesaj jignitor sau îmi găsesc maşina lovită? Ţi-ai imagina că deşi mi-ar sta în putere să fac rău, nu vreau să-l fac? Te-ai gândi ca eu mă rog... "


Iti inteleg gandurile,Anielle.. este atat de mult rau in jur. pacat.
Invingi prin noblete!
O seara lina!

https://incertitudini2008.blogspot.com spunea...

Tu gusti iarna, direct din casuta ei, asa-i?
Cred ca este minunat!!
Zile frumoase!!!

Tzuca Bufnitzuca spunea...

Nu inca, Gina. AMR 3 zile :).

razvan spunea...

Salutari si din concediul meu Anielle:)

Dar dupa o mica revenire la servici, urmeaza si la mine sa expire AMR din nou:)

Mi se pare totusi cea mai buna idee, concediu in decembrie, in ianuarie, parca nu are acelasi farmec:)

Ah si sa nu uit:

Un concediu fain! Si alb!:)

Tzuca Bufnitzuca spunea...

Pe unde te plimbi, Razvan ?
Noi avem un coleg care in timpul concediului nostru de vara lucreaza si apoi isi ia liber in septembrie. Cam acelasi lucru cu schimbul intre decembrie si ianuarie. Aiurea.Dar cand nu se poate aranja, te multumesti ca macar iti iei vacanta.

Concediu placut si tie !

razvan spunea...

Momentan, redescopar orasul in care stau:) Adica il surprind la alte ore, la care de obicei eram la servici. Se intampla multe lucruri interesante...mai am timp si pentru mine...:)

Altfel, inca visez la niste Sarbatori de vis, o sa-ti povestesc ce inseamna asta pentru mine:)
Chiar, cum arata pentru tine, un concediu de vis?:)

Concediu placut!...si cat mai lung:)

Tzuca Bufnitzuca spunea...

Concediul de vis?
Pai ar putea fi in Egipt, o croaziera pe Nil, vizitarea templelor si un bronz frumos, ar putea fi la Azuga pe partie chiar daca abia ma pot tine pe schiuri sau acasa la mine, cu pregatiri de Craciun, impodobirea bradului si vizita la tara la mami unde de fiecare data ma cuprinde o usoara toropeala.Cu o singura conditie: sa nu lipseasca persoana iubita. Altfel, ar fi doar un concediu placut, dar nu de vis.

razvan spunea...

Inteleg perfect Anielle! Intr-adevar asta separa ceva placut...de...

Eu sper sa reusesti!:)