vineri, 1 august 2008

Statuia Libertatii

Aseara ,dupa 10 km pe bicicleta si 100 abdomene ,am simtit nevoia sa ies la o plimbare .A . este intotdeauana gata si ne place sa ne mintim ca daca aerul de seara e rece, e si curat, sa uitam ca Ploiesti este totusi un oras industrial.
Dupa ora 10 oraselul nostru se cufunda in liniste.Ici-colo mai vezi ,langa fantanile arteziene,un cuplu de indragostiti sau o doamna in varsta plambandu-si cainele.Ma simt in siguranta aici si mi-e bine.
Trecand pe langa Palatul Culturii l-am intrebat pe A . daca stie ce reprezinta aceasta statuie.Oare cati dintre ploiesteni stiu ca avem si noi statu
ia libertatii a noastra sau cati o mai vad in graba de a merge la servici ,pitita acolo intre brazi?


Simbol al Ploiestiului ,Statuia Libertatii a fost ridicata in 1879 in amintirea faptului ca ploiestenii si-au revendicat drepturile si au devenit cetateni liberi. Statuia a fost realizata la Paris si o intruchipeaza pe zeita intelepciunii Minerva , care tine in mana stanga un pergament cu inscriptia "Constitutiunea si legea electorala", iar in mana dreapta o lance. Piedestalul statuii are o inaltime de 4 metri si patru fatade cu ornamente din bronz, care au urmatoarele inscriptii:

"Cetatenilor Ploesteni, aparatorii libertatilor publice. Romania recunoscatoare"
"Monument ridicat prin subscriptiune nationala"

"Anul 1881"

''Anul 1869 Martie 26"

Statuia Libertatii a fost inaugurata la Ploiesti in data de 21 iunie 1881. Iata cum descria ziarul "Romanul" acea zi festiva:

" Duminica, 21 Iunie, orasul Ploesti infatisa o priveliste neobisnuita: pretutindeni veselie, pretutindeni miscare si poporatiune de toate clasele, in vestminte de sarbatoare se indreapta spre Piata Unirii. Pela 9 ore piata era plina, ferestrele si balcoanele dela casele din giuru-i intesate de doamne si chiar coperisurile acoperite de barbati. Toata aceasta lume astepta cu'n sentiment de nerabdare inaugurarea statuei "Libertatii" care s'a oferit Ploestenilor prin contributiuni facute in toata tara pentru curajul si abnegatiunea ce au stiut a depune cu ocazia alegerilor de la 1869 intru apararea libertatilor publice."

Sursa :ploiesti

Un exemplar mai mic al Statuii Libertatii din N.Y. langa care m-am pozat de ciuda ca pierdusem feribotul catre cel mare.

2 comentarii:

Mihaella Gheorghiu spunea...

Asa e!avem un oras superb!pacat cae locuit...imi place blogul tau motiv pentru care l-am atasat blogului meu.sper ca nu te superi,da?pupici!mihaella

Tzuca Bufnitzuca spunea...

Bine ai venit , Mihaella !:)