luni, 11 august 2008

Duminicala

Legenda spune ca o frumoasa fata iubea un pastor .Parintii insa au obligat-o sa se marite cu un tanar bogat.In ziua nuntii ,fata s-a aruncat de pe muntele de sare in lac .I s-a gasit doar voalul plutind pe apa. Locul poarta numele de Grota Miresei .

Nu a mai ramas din Grota Miresei mare lucru dar poti veni sa te scalzi in Baia Baciului unde se spune ca datorita apei sarate te pastrezi la suprafata si te poti manji cu namol ca din filmele comando .Exista insa si un avantaj : apa si namolul sunt bune in tratarea bolilor reumatice.

Iar daca ai ajuns la Slanic e musai sa vizitezi Mina de sare Unirea.

Dupa vreo 45 minute de stat la coada pe un soare dogoritor, am ajuns la ghiseul de bilete .Un domn cere sa i se adauge si o taxa de camera foto.Doamna ramane interzisa .Cu siguranta nu ii mai ceruse altcineva pana atunci asa ceva .Caci ,hai sa fim sinceri,noua romanilor ne place sa ne sustragem de la plati si sa scapam cat mai ieftin (ce n-am putut intelege este ca la Brukental nu aveai voie deloc sa faci poze .La Luvru poti dar la noi nu !).

Ne-au varat cam 10 persoane intr-un lift si l-au pus in functiune .Timp de un minut si ceva liftul a coborat cu o viteza destul de mare ,lovindu-se de cateva ori de peretii exteriori iar noi cu ochii cat cepele ne priveam incercand sa zambim .Am fi fost buni de dat la ,,camera ascunsa ".

Apoi usile s-au deschis si imensitatea s-a descoperit privirilor noastre .Un val rece ne-a lovit fata .La 200 m sub pamant nu mai e cald.Nu sunt decat 13 grade Celsius .Iar peretii nu m-au dus cu gandul la sarea pe care o folosesc zilnic din belsug.Aduc mai degraba a ciment.

Multime de oameni, perechi , parinti cu copii ,toti insa pareau o ceata de pitici pe langa uriasul de sare .Daca te-ai infofolit corespunzator poti petrece multe ore aici ,in acest intreg orasel unde te poti plimba, poti juca biliard sau fotbal,poti admira statuile lui Traian si Decebal, colectii de chihlimbar .Multa lume vine pentru tratamentul bolilor respiratorii . Terapia se bazează pe stimularea respiraţiei prin mişcare şi pe efectele antiinflamator şi de calmare a tusei, pe care le are aerul ionizat din salină.

Am tras aer in piept cu nesat .Am baut un capucino sarat ,ne-am dat in leagan ca niste copii .Intr-un colt se aflau si alte sculpturi , unde sarea formase o portiune ce arata ca zapada si simtind tot timpul aerul rece , nu a lipsit mult sa ne inchipuim ca a venit iarna.

Am iesit intr-un tarziu din nou la suprafata ,la caldura insuportabila .Inca mai pastram pe buze gustul sarii.





O melodie de ascultat la drum.Multumesc ,E. pentru o duminica frumoasa .




amy macdonald - this is the life

2 comentarii:

Oana Anca spunea...

E f faina melodia; am ascultat-o intr-o perioada de cateva ori si da, merge bine in masina, in drum spre soare, vara, odihna si voie bune.

Enjoy your vacation and keep smiling, my dear. :)

Mihai spunea...

pe voi nu v-au lasat sa faceti poze la Brukental , pe noi da .
sic :)