luni, 18 mai 2009

Noaptea lor, a muzeelor

Sambata , 16 mai

Am inceput cu Muzeul Ceasului Ploiesti unde atmosfera de anul trecut, cu incapere luminata doar de lumanarele si inveselita de feluritele muzicute ale ceasurilor nu mai exista.
In schimb, o caldura inabusitoare ne-a alungat foarte repede catre urmatorul.

Muzeul de Istorie si Arheologie Ploiesti
- Monede, arme, obiecte de podoaba, o ambarcatiune din stejar de vreo 10 m lungime si tineri carora nu le e suficient sa priveasca, trebuie sa si pipaie exponatele spre disperarea supraveghetoarelor.










Muzeul de Arta Prahova "Ioan -Ionescu Quintus"



Am revazut aceleasi picturi ca in anul precedent si de aceasta data mi-a atras atentia tabloul " La Denie " (cred ca este al lui Tonitza, o sa verific ) .
Candoare, smerenie si grija sa nu se stinga Lumina .





Ni s-au alaturat Eddie cu prietena lui care abia iesira de la festivalul de jazz si am pornit catre capitala . Nu am mers niciodata prin Bucuresti noaptea .La pas. Desi obositoare, incursiunea noastra a fost deosebita. Am luat pulsul capitalei in special intr-o astfel de noapte cand strazile forfoteau de lume ( la acea ora cu siguranta Ploiestiul dormita). Am avut impresia de multe ori ca Bucurestiul aducea a Paris, cu masutele mici cochete ale cafenelelor, ba a N.Y., cu strazi largi si firme luminoase. Un autobuz pus la dispozitia "muzeistilor" ne-a cules de pe drumuri cand eram deja storsi de puteri dupa o promenada de la Intercontinental pana la ASE.

Muzeul National "George Enescu"

M-as fi declarat pe deplin multumita daca am fi ajuns doar aici datorita impactului pe care l-a avut asupra noastra. Palatul cu o somptuoasa intrare - copertina in stil Art Nouveau, interiorul ce amintea de rafinamentul de epoca, camere intesate
de tineri, unii tintuiti de recitalul la pian, asezati chiar pe jos ca niste hippie (iubitul meu se luase de tolba mea de postas dar a vazut ca la Bucuresti mai toata lumea avea una ) ; obiecte amintind de marele nostru compozitor, atmosfera tacita din gradina pietruita si batranul acela cu barba mare alba ce tare mai semana cu Da Vinci.


pe la 2 dimineata








Cu Dinu Lipatti .Un gest simbolic de botez artistic












Muzeul National de Arta al Romaniei

Se apropia ora 3 dimineata si inca se mai statea la coada pentru a intra in "palatul unde domneste arta". Aici am putut vedea:
-expozitia " Un secol de pictura sarba .1850-1950"
- Arta Veche Romaneasca si
-" tablouri care vorbesc" (
cateva lucrări puse în relaţie cu câte o poezie sau fragment de text literar; micro-recitalurile de poezie posibile prin intermediul instalaţiilor sonore din dreptul lucrărilor).



Pe la sase am ajuns acasa istoviti . Arta cere sacrificii chiar si din partea privitorilor,nu?
Voi cum v-ati petrecut sambata ?


11 comentarii:

Geanina Codita spunea...

Splendida ideea ta de a ne invita virtual la muzeu. Multumesc pentru aceste imagini.

https://incertitudini2008.blogspot.com spunea...

Frumos gest,Anielle!
Imi pare rau can-am putut merge in niciun muzeu noaptea.
Gratzie tzie , am facut o plimbare virtuala acum1
Itzi multzumesc frumos1
sa ai o seara frumoasa!

Tzuca Bufnitzuca spunea...

Dragele mele ,
Din pacate pozele nu pot reda decat intr-o mica masura senzatia pe care o ai cand intrii intr-un muzeu.Dar daca voi nu ati putut ajunge, ma bucur ca v-am putut oferi o particica din ceea ce mi-a incantat mie privirea:).

Oana Anca spunea...

Wow! Asta da plimbare! Noi aveam 4 muzee pe lista, din care am vazut 2. La 3 dimineata eram deja in pat. Oricum, eu am castigat un pariu facut cu o colega, spunand ca mai mult de 2 muzee nu vizitam :)

pantacruel spunea...

eu astept cu nerabdare si o noapte a muzelor! o noapte fierbinte de vara, se intelege :)

Cristian Lisandru spunea...

Datorită ţie am făcut o plimbare care m-a umplut de linişte şi de frumos... Mulţumesc. La bună recitire, voi prelua blogul tău prin feedreader, pentru a fi la curent cu postările. Mi-a plăcut tot ceea ce am descoperit aici...

Tzuca Bufnitzuca spunea...

@Oana, noi am plecat tarziu din Ploiesti insa ai dreptate, nu poti merge la muzeu ca la maraton.
Oricum, cine isi doreste,le poate vizita si in alte zile.
Ce-ai castigat ?:D

@ Pantacruel, le si vad despletite, alergand in miez de noapte pe strazile Bucurestilor.Au si "muzii" voie ?:p

@Cristian Lisandru,
Bine ai venit si te mai astept !:)

razvan spunea...

Mi-a placut perspectiva din care prezinti tu Bucurestiul noaptea.

Credeam ca e numai o parere de-a mea ca noaptea....arata altfel...si parca datorita luminilor are un alt aspect...mai european....:)

Bucharest...by night...e un "must" ca sa citez dintr-un comentariu de-al tau mai vechi.Daca ma anuntati din timp, va puteam fi ghid in Bucuresti:)
Si da...prezentarea era in limba romana:)Obligatoriu:)

Tzuca Bufnitzuca spunea...

Razvan,
Iesirea noastra la capitala a fost imprevizibila .De multe ori am fost la Bucuresti cu treburi sau chiar daca pentru muzeu, opera sau cina, nu am avut niciodata prilejul sa ma plimb noaptea pe jos.A fost placut.
Iar ideea aceasta de a vizita muzeele noaptea (dupa cum spuneam si anul trecut ) iti da senzatia ca te pregatesti pentru o intalnire.Intalnirea cu arta ;).

Antoaneta spunea...

Superb tabloul "La denie", într-adevar. Am vizitat în copilarie Muzeul de istorie si Muzeul ceasului, din care îmi amintesc de o cutie muzicala cu trei personaje parca, dintre care o balerina si un dracusor saltaret.

Toate muzeele vazute pe alte meridiane n-au facut decât sa-mi întareasca credinta in valoarea picturii noastre. Pentru nu suntem singura cultura menita ignorarii de catre marile culturi, îti împartasesc cu mult drag siturile unor artisti latino-americani care m-au cucerit:

http://www.xulsolar.org.ar/xulobras-i.html
http://www.tarsiladoamaral.com.br/index_frame.htm
http://www.carlospaezvilaro.com/

Tzuca Bufnitzuca spunea...

Antoaneta ,

La Muzeul ceasului mi-a placut cel mai mult ceasul sub forma de tablou in care se potcoveste un cal si un caine da din codita :). Ca sa pozezi trebuia sa achiti 5 Ron de ceas .Nu asta ar fi fost marea problema ci tonul pe care se facea (mi-aduc aminte ca la Luvru am putut poza ce am vrut noi fara sa platim nimic; nu stiu daca e la fel si acum) .

Iti multumesc mult pentru vizita si linkurile oferite si te mai astept :).