Marc Chagall-Violinist Bleu
Aseara am vazut un film pe care l-am urmarit pana la sfarsit cu zambetul pe buze .
Este vorba de ,,Scripcarul pe acoperis" (Fiddler on the roof ) .
Sholomon se confruntă cu problemele vieţii cotidiene.
If I were a rich man (recunoasteti melodia?)
Viaţa de familie urmează cursul firesc, cu petreceri tradiţionale, cu obiceiuri, cu încercări reuşite sau mai puţin reuşite de a-şi căsători fetele, care par tentate de a renunţa la tradiţiile familiei.
Tradition
Fiica cea mai mare, Tzeitel refuză să se căsătorească cu un bărbat bogat , dar cam bătrân.
Lui Sholmon nu-i este pe plac aceasta intorsatura de situatie pentru ca tocmai bause aldamasul cu viitorul ginere :
To life -Le Chaim
insa ii face pe plac fetei sale, punand in final pret de dragostea ei si nu pe bani .
Ginerele sarac vine singur la el s-o ceara de sotie iar Sholomon e intrigat de acest lucru deoarece nu asa era traditia. Insa tot el isi spune:
,,Ada si Eva au avut petitor? Da !(facand semn catre cer ) .Atunci au si ei acelasi ."
Sunrise sunset
La nunta sunt rupte barierele impuse de obiceiurile stravechi, iar barbatii incep sa danseze cu femeile. Mi-a placut si The bottle Dance.
O alta fata a lui Sholomon alege sa urmeze drumul Siberiei deoarece iubitul ei fusese exilat acolo . Tatal se vede iar in situatia in care trebuie sa accepte decizia fetei , fiind pentru el mai importanta fericirea fiicei lui decat durerea pe care o simtea despartindu-se de ea .
Dupa plecarea ei , se uita iar catre cer (caci personajul este intr-o continua comuniune cu Dumnezeu ) si spune: ,,Vezi sa se imbrace gros".
A treia fata , Chava isi gaseste drept sot un tanar de altă religie.Asta da incercare pentru Sholomon care nu putea sa intoarca spatele credintei si neamului.De aceea o reneaga .Cand tinerii casatoriti vin sa-si ia ramas bun ,nu vrea sa le vorbeasca insa fara ca ei sa-l auda ii binecuvanteaza .
Derutat de toate aceste intamplari in care fetele sale isi aleg sotul urmandu-si inima ,personajul ajunge sa se intrebe daca sotia lui il iubeste. Cînd începe dragostea? La prima vedere? Invatam sa iubim cu timpul , ne îndrăgostim şi apoi dragostea scade în intensitate şi ne plictisim unul de altul ?Sau dragostea creste, odata cu trecerea anilor?
Do you love me ?
Dintr-un ordin al tarului satenii sunt stramutati de pe pamantul lor.Si in astfel de momente ,cand unii cer ajutoul lui Dumnezeu -,,Il asteptam pe Mesia de o viata,n-ar fi momentul sa vina acum?"-rabinul le raspunde : ,, Il asteptam in alta parte" .
Si pentru ca in tot filmul , momentele tragice sunt tratate cu haz,chiar si in aceasta situatie cand trebuie sa-si paraseasca satul in care au trait o viata ,ei gasesc puterea de a trece peste el:
,,Si stramosii nostri au fost alungati din multe locuri".,,Poate de aceea purtam mereu ceva pe cap".
Anatevka
De fapt, personajele ironizează şi se autoironizează, luptă împotriva problemelor cu cea mai sigură armă : umorul, făcând haz de cele mai îngrozitoare situaţii.
Scripcarul apare ca un laitmotiv,accentuand astfel de momente.
Scena finala il arata pe Sholomon tragand intr-un car prin noroi agoniseala de o viata . Scripcarul este in spatele lui iar el incuviinteza din cap sa-l urmeze , semn ca nu si-a pierdut optimismul si voia buna.
Un film muzical care a reuşit să facă încasări de 25 de milioane de dolari.
Se spune ca numele filmului este inspirat de tabloul pictorului rus Marc Chagall, scripcarul simbolizand o metafora a supravietuirii prin traditie si voiosie ,intr-o viata plina de incertitudini si instabilitate.
Premii Oscar pentru Cea Mai Bună Ecranizare, Cea Mai Bună Coloană Sonoră şi Cel Mai Bun Sunet 1971, si 9 premii Tony 1965.
Un film pe care pe care il voi pune in colectia mea alaturi de ,,Don Quixote,the man of La Mancha"
1 comentarii:
impresionant dansul sticlei! ma declar admirator convins al traditiilor diverselor popoare , si evreii sunt un bun exemplu , nestiind prea multe despre ei... de remarcat frumusetea vietii simple ! (similara comunitati amish) dar oare se mai poate trai asa intr-o lume parvenita plina de dorinta de faima si bani?!
personal nu am vazut filmul dar descrierea ta ma duce cu gandul la stramosii daci ce venerau zeul zamolxe si la ideea ca mergeau pana la sacrificiu uman, practici considerate barbare... de discutat!
Trimiteți un comentariu