vineri, 29 noiembrie 2013

Prima ninsoare

27.11.2013




Am incercat saptamana trecuta germenii de LUCERNA.

Germenii și vlăstarii ne pot oferi, mai ales în anotimpul rece, substanțe nutritive de care noi și copiii noștri avem mare nevoie – proteine, minerale (în special calciu, magneziu și fier) și vitamine, unele chiar rar întâlnite în legumele mature. În plus aceștia sunt mult mai puternici nutrițional decât plantele mature.
Mugurii (germenii) sunt semințe germinate cu ajutorul apei, de aproximativ 1-2 cm. Vlăstarii sunt semințe germinate în apă sau în pământ, care cresc în plăntuțe mai mari de 2-3 cm și ajung până la 10 cm. La semințele germinate în apă se consumă atât sămânța cât și planta, iar la cele crescute în pământ se consumă doar planta verde, iar pământul și rădăcinile se aruncă sau se refolosesc.

Ce substanțe nutritive conțin germenii și vlăstarii?

Majoritatea germenilor și vlăstarilor sunt bogați în:

- vitamina A, complexul vitaminic B, vitamina E, vitamina C
- minerale: calciu, magneziu, fier, fosfor (mai mult decât peștele), potasiu, zinc, seleniu, crom
- clorofilă – cu rol în detoxifiere și cu efect antioxidant

Procesul de germinare aduce cu sine:
- multiplicarea proteinelor, vitaminelor, enzimelor și mineralelor; vlăstarii și germenii au un grad ridicat de proteine în comparație cu vegetalele verzi (spanac, salată), dar au mai puține proteine decât năutul, soia, lintea încolțite; vlăstarii și mugurii sunt cea mai bună sursă de minerale după vegetalele marine;
- dezvoltarea clorofilei în plantele verzi
- simplificarea substanțelor nutritive: proteinele în aminoacizi, grăsimile în acizi grași esențiali, amidonul în zaharuri etc. Toate aceste procese cresc valoarea nutrițională și îmbunătățesc totodată digestia și asimilarea.



Ce beneficii ne aduc germenii și vlăstarii?

Iată o listă a plantelor de la care putem consuma germeni și vlăstari:
- Grâu (iarba de grâu) este o sursă bună de vitamine B, E, C, A și clorofilă. Iarba de grău ajută la creșterea numărului de celule roșii din sânge, scade tensiunea arterială, stimulează tiroida, corectează obezitatea, indigestia, readuce fertilitatea. Sucul de iarbă de grâu are proprietăți de curățare a sângelui de toxine.
- Lintea are efecte diuretice, aducând beneficii rinichilor. Conținutul ridicat în fibre susține funcționarea optimă a inimii și a sistemului circulator.
- Năutul are conținut mare de proteine și este o sursă bună de grăsimi nesaturate și fier. Pancreasul, inima și stomacul sunt beneficiarii consumului de năut.
- Floarea soarelui are un conținut ridicat de minerale, în special calciu, magneziu, fier și cupru, tot spectrul de aminoacizi, și vitamina D, rar întâlnită la vegetale. Floarea soarelui ajută în tratamentul răcelilor, bolilor pulmonare și bronșitelor.
- Vlăstarii de ridichi albe și roșii sunt bogați în vitaminele A, B1, B6, C, acid folic, potasiu, fier și fosfor, ajutând la curățarea intestinală și eliminarea paraziților intestinali. De asemenea au proprietăți expectorante, ajutând în cazul răcelilor, bronșitelor și altor afecțiuni ale aparatului respirator.
- Ceapa și usturoiul sunt bogate în vitaminele A, B, C si E, în minerale cum ar fi calciu, magneziu, fier, fosfor, potasiu, zinc, caroten și mai ales clorofila.
- Prazul este bogat în vitaminele A, B1, B2, C și minerale calciu, potasiu, fosfor și fier. Vlăstarii de praz sunt folosiți pentru întărirea sistemului imunitar și pentru scăderea colesterolului.
- Varza roșie conține vitamina A, B, C, E și K, toate mineralele și 20-25% proteine.

- Vlăstarii de broccoli conțin proteine, vitamina A, B, C, E si K, toate mineralele, aminoacizi și antioxidanți. Vlăstarii de broccoli sunt de 50 ori mai activi în lupta împotriva cancerului, decât o plantă matură de broccoli. Toate familia de plante înrudite cu broccoli-ul – kale, ridiche, muștar, conopidă, varză – este o sursă foarte importantă de enzime anti-cancer.

- Lucerna sau Alfalfa – conține vitamina A, complexul de vitamine B, C, E si K, toți aminoacizii esențiali, și este o sursă importantă de minerale: calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor. Micșorează colesterolul din sânge și ajută în tratamentul artritei, diabetului, ulcerului.


- Trifoiul conține cantități semnificative de calciu și magneziu. Are proprietăți energetice, expectorante și de curățare a sângelui de toxine. Este perfect pentru comprese în caz de arsuri, psoriazis, eczeme. Ajută fertilitatea și echilibrează hormonal.
- Doar vlăstarii de fasole de tip adzuki și mung sunt comestibili, fiindcă alte soiuri sunt toxice.
- Quinoa conține cei 8 aminoacizii esențiali, minerale: calciu, magneziu, fier, zinc.
- Hrișca are conținut mare de minerale și vitamine: fier, calciu, fosfor, vitamina B, vitamina E, cantități mari de bioflavonoide. Hrișca reduce colesterolul, ajută circulația, ajută detoxifierea.

In my dreams

Am visat aseara ca ma mutam cu B. in Brasov. Ne inchiriasem un aparatament( pe care parca il imparteam si cu altcineva), dereticam prin el, mami ne ajuta sa aranjam lucrurile.
Imi placea. Era un nou inceput. Lasasem in urma toate celelalte griji si capitole. Ma simteam bine. Boem.

Vis, vis dar tot m-a lovit ideea ca o sa imi lipseasca confortul financiar si ma gandeam ca poate as aranja sa lucrez de pe laptop pentru aceeasi firma.

marți, 26 noiembrie 2013

BV

15.11-17.11


Party cu tematica anii 20 la Hermanns Pub- Brasov

Si restaurantul FESTIVAL 39




























Trois couleur: Blue


Twice born


The secret in their eyes


miercuri, 20 noiembrie 2013

Evening treat

Dupa 8 ore tumultoase la birou am simtit ca merit sa imi fac un cadou. Asa ca am mers si mi-am cumparat cartea lui Marius Constantinescu.
M-am plimbat apoi agale pe langa teatru. Imi place ropotul tocurilor mele pe pavajul strazii.

Ca din senin am primit apoi si un trandafir de la B. Ii place lui sa ma surprinda.



In plicul asta de la Radio Romania Cultural mi-a sosit premiul de fidelitate pentru pagina,,Music Show".

Parada masinilor retro -Ploiesti octombrie 2013










luni, 11 noiembrie 2013

Falsificatorii





vineri, 8 noiembrie 2013

Toamna

Simtind mireasma parfumului meu, chiriasul meu cel in varsta isi aminti cand ma petrecu spre poarta o poezie(?)

,,Sa-ti copiez mersul si sa-ti culeg fosnetul"

Am cautat-o dar nu fu de gasit.











joi, 7 noiembrie 2013

Cheese cake







miercuri, 6 noiembrie 2013

Atelier LiterNet

Ioana Baldea Constantinescu 

,,Şi am tras, adânc, aer în piept. Cam cum fac de fiecare dată când sunt pe punctul de a-mi pune lumea-n cap. Când ştiu că aş putea evita să-mi pun lumea în cap. Ba mai mult, când ştiu că mi-ar fi uşor să evit. Dar aşa e lumea. Sau, poate, aşa sunt eu. Hai, vorba lungă, sărăcia omului, dacă tăceai , înţelept rămâneai, e-n regulă, le ştiu pe toate... Şi nu cred că mă fac nici mai bogată, nici mai înţeleaptă de-atât, aşa că pe locuri, fiţi gata, start!

1. Am o tristeţe. Nu o oroare, nu o revoltă, nu o ranchiună, o tristeţe. Asta e. Ca să fiu mai explicită, am o problemă cu vulgaritatea gratuită. Sau nu. Cred că m-am exprimat greşit. Am o problemă cu reacţia noastră, a cititorilor / spectatorilor / consumatorilor declaraţi de ficţiune şi spectacol cu poalele puse-n cap, pe scenă şi în pagină. Am o problemă cu ipocrizia. Pe de o parte urlăm din rărunchi despre vai, tânăra generaţie, lipsa ei de subtilitate, de vocabular, de fineţe, de gust, de substanţă, de prestanţă (n-aţi auzit mantra asta? eu o aud zilnic). Vai, nu citesc, nu merg la teatru, nu mai ştiu să vorbească, stau toată ziua pe net! Fatalitate. Dincolo de asta, aplaudăm mai, mai să dăm în ovaţii cele mai decoltate şi mai pueril puse-n scenă situaţii dramatice, ne prosternăm în faţa textului inundat de dejecţii şi, după ce ne-am potolit din hohotul admirativ, roşii de râs, cu lacrima-n gât, zicem uite, domnule, artă!, curaj!, avangardă! Cu toată sinceritatea... care avangardă? Şi oare de ce validăm, continuu, tot teribilismul ăsta licenţios après la lettre? Nu vă impacientaţi, întrebarea e retorică şi stupidă, iar în spatele ei nu stă o criză de pudibonderie, ci, mai degrabă, o stare acută de... neînţelegere. Nu am o problemă cu limbajul frust când el e o coajă, o găoace, un prim strat, când îmbracă o idee, când prevesteşte o genune, când el se întrevăd tenebre, miraje, când se simt cascade, când textul e imprevizibil, faţetat, stratificat, când învelişul care pare să-ţi dea tot ascunde, în fapt, cu o delicateţe imensă, mister după mister după mister... Când nu se aşteaptă de la mine, receptorul acestui moment creativ, să mă comport ca o turmă căreia i se înşiră toate cuvintele de pe garduri. Când mai e ceva, acolo. Ceva pe care trebuie să-l descopăr. La care trebuie să ajung. Ceva care-mi solicită, minimal, inteligenţa. Gata. Am terminat tirada. În ultima lună am cunoscut, în două sfere diferite, două asemenea bucăţi de artă (ştiu că sună ciudat, dar... nu ştiu cum altfel să le spun). Le scuturai şi nu rămânea nimic, în afara felicitărilor (de altfel furibunde) pentru curajul de a spune lucrurile "pe şleau". Mi-au dat fiori. De groază. Am avut sentimentul că mă pierd într-o hoardă. Încă îl am. Cred că am greşit puţin, la început. Nu, nu e o tristeţe. E panică. Asta e... Panică.

2. Se închid librărille Mona Lisait. Cele de la Paris. Nu ne cunoşteam de prea multă vreme, dar le-am iubit. Chiar şi de la distanţă. Se închide tot lanţul. Le sourire perdu de Mona Lisait, scrie Le Monde. Un incendiu într-un depozit a distrus, pare-se, în 2012, stocurile librăriilor. Afacerea nu s-a redresat. După douăzeci şi cinci de ani în branşă, Mona Lisait a făcut, în câteva luni, reverenţa de final. Miros de maculatură, zgomot de grilaj, pagini în continuă foială, preţuri mici, feţe tinere, Parisul, Parisul care citeşte. Mi-a părut rău ca după un prieten. Ce ţi-e şi cu lumea asta...




3. Punctul ăsta 3 are, cumva, legătură cu punctul 1. Noapte. Oboseală. Ochii mari, cât să moară de ciudă şarpele Kaa şi roşii, cât să mă placă Iepurele din Alice. Şi dau de fraza asta, în care "o palmă anunţă, violent, mângâierea, prostia ascute spiritul, îngrădirea scormoneşte intuiţia libertăţii, suspiciunea hrăneşte, fără să ştie, iubirea", oroarea naşte diafanul, spaima sublimează umanitatea. Frumos, nu? Cin' să fie, cin' să fie? Variante de poeţi. Răspuns corect: Coco Chanel. Voilà de vezi. Mare lucru arta asta, nu?"

Juma'

Principala cauza a multor probleme din viata oamenilor este lipsa de rabdare. Pe langa aceasta sta si dorinta irezistibila de a obtine un rezultat perfect imediat. Realitatea este ca succesul are nevoie de timp, iar marele triumf de si mai mult.Secretul succesului in 30 de minute DRichard Branson nu a devenit milionar peste noapte. Madonna nu s-a trezit intr-o dimineata regina muzicii pop. David Beckham nu a devenit unul dintre cei mai buni jucatori dupa cateva antrenamente.Cu toate acestea, exista o modalitate de a-ti atinge scopurile. Ea functioneaza pentru fiecare dintre noi si in orice situatie. Majoritatea oamenilor stiu despre ea, dar nu o folosesc. De ce? Deoarece asteapta ca lumea sa le fie la picioare. Dar viata nu face ce vrem noi.Va propunem o modalitate simpla, care va garanteaza succesul. Ea se numeste „Jumatate de ora”. Avantajul este ca se potriveste oricui si este usor de integrat in orice program. Ideea este ca trebuie sa o aplici zilnic, iar cu timpul sa maresti efortul.
Pare simplu, nu-i asa? Dar veti fi surpinsi cati oameni vorbesc despre banalitatea acestei modalitati si nimeni nu a aplicat-o. Acest lucru poate incepe cu citirea unei carti. Doar jumatate de ora si intr-un an veti citi aproximativ 24 de carti – mai mult decat majoritatea oamenilor in zece ani! La sfarsitul anului, timpul aceasta va fi echivalent cu sase saptamani de munca.
Utilizati zilnic aceasta jumatate de ora pentru a va atinge scopurile. Scrieti un roman, practicati un sport, ascultati un curs audio, etc. Ocupati-va de acel lucru pentru care spuneti ca nu aveti timp. Ca urmare, peste sase luni, uitati-va de unde ati inceput si unde ati ajuns. Veti fi uimit cat ati progresat datorita metodei „Jumatate de ora”. Daca va apucati de ea, sa va aduceti aminte: „Eu deja fac mai mult decat altii.” Nu va asteptati la rezultate peste noapte, pentru ca este nevoie de timp, rabdare si marirea constanta a efortului depus.

articol de pe  http://nuaisacrezi.ro/teoria-jumatate-de-ora/#.UnoHS1P4vuo

Baila, baila!

Sa invatam noi sa dansam latino asa bine si la petrecerea firmei sa facem un show ! Yeah!

Nice feeling

Azi cand am trecut cu masina prin dreptul gradinitei unde mergea Flavius, m-am gandit ca mi-ar placea sa intru in lumea aia a piticilor, sa imi duc copilul la gradi si apoi scoala, sa il invat poezii, sa ii spun povesti, sa deseneze.
Apoi mi-am inchipuit ca sunt insarcinata si ca ne-am duce la tara si am da vestea cea buna familiei. Parca am vazut bucuria din ochii lu' mami si am auzit rasul zgomotos al lui Cale. Ce-ar mai fi! Mi-au dat lacrimile.

This is how we do it

Aseară, nepoțelul meu de 6 ani, Flavius , a urmărit la tv cum se fabrică sticla și mașinile și a ascultat cu mare atenție și curiozitate explicațiile tatălui său.
Când a fost dus la culcuș și-a exprimat dorința pentru a doua zi:
-,,Tati, mâine să îmi pui cum se fabrică oamenii”!
Filing stac .


 Îmi amintesc că și mie îmi plăcea să îmi explice mami de nenumărate ori cum se face pâinea. Și întotdeauna întrebam : da' de ce? 

marți, 5 noiembrie 2013

Colțuri 2013